Doelgroep

Ons dagcentrum richt zich exclusief tot volwassen personen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH), met exclusie vanaanverwante doelgroepen als MS, ‘klassiek’ CVA en dementie op jonge leeftijd (cfr. Erkenning van 5/4/01)

Dit hersenletsel kan veroorzaakt zijn door een extern trauma zoals een (verkeers)ongeval of door een intern trauma zoals door een cerebrovasculaire aandoening (bloeding, embolie, trombose,…), door een hersentumor / neurochirurgie, een herseninfectie, een intoxicatie of zuurstoftekort.

De gevolgen van een hersenletsel zijn zeer complex en manifesteren zich op verschillende gebieden zoals motoriek, taal, spraak en communicatie, waarneming, aandacht en geheugen, initiatief, planning en organisatie, oriëntatie in tijd en ruimte, gedrag, emoties en persoonlijkheid.

Bovendien lijden deze mensen vaak aan epilepsie.

Het verlies van functies heeft meestal een grote weerslag op het alledaagse leven, op de familie, op sociale relaties en op professionele activiteiten. Er is een plotse breuk tussen vroeger en nu op gebied van “het kennen”, “het kunnen” en “het zijn”.

Een trauma treft niet alleen de persoon zelf, maar ook zijn partner, zijn gezin, zijn familie,…Soms zijn de stoornissen en beperkingen dusdanig erg dat de persoon met het NAH zijn rol als ouder, als partner of als werknemer niet meer kan opnemen.Door de gevolgen van het hersenletsel zijn de personen met een NAH vaak gedoemd om thuis te blijven, geraken stilaan sociaal geïsoleerd en verliezen elk gevoel van eigenwaarde. Aan de hand van een aantal diagrammen stellen we jaarlijks in ons jaarverslag onze doelgroep voor.